Stappenplan maken eenvoudige website

Benodigd:

 • Firefox browser
 • Fireftp (plugin Firefox)
 • Abonnement webserver
 • Nanocms
 • notepad++
 • Usb webserver
 • Doel

  Ik heb lange tijd geen website gehad. Ik krijg mijn opdrachten via mijn netwerk, meestal volgt uit de ene opdracht wel weer een andere. Toch vraagt er wel eens iemand: wat doe je nu precies en kun je eens iets opsturen. Ik heb nog steeds niet de illusie dat een website voor ons soort zelfstandigen op eigen kracht opdrachten genereert. Het gaat hier dus meer om een simpel visitekaartje en naslagwerkje voor de passerende geinteresseerde. Voor een niet techneut is het niet zo makkelijk zelf iets in elkaar te sleutelen. Als je bij een professioneel bureau een opdracht neerlegt om iets voor jou te ontwikkelen, gaat je dat snel meer dan 1.000 Euro kosten (maar meer dan 5.000 Euro is geen uitzondering). Op zich nog niet zo'n ramp, maar ik heb er een hekel aan steeds te moeten vragen iets te veranderen of aan te passen. Bovendien: ook als je het uitbesteedt zul je er behoorlijk wat uurtjes in moeten stoppen, teksten aanleveren, feedback op de ontwerpen geven etc etc. Vraag is: kan het ook anders?

  Domeinnaam en webruimte

  Het antwoord is: ja, het kan anders. Ik ben zelf aan de slag gegaan. En om me in te dekken: zonder enige pretentie, vorm en inhoud zijn helemaal naar eigen wensen en eisen in te richten, dus laat je niet afleiden door mijn eigen beperkte smaak. Ik wil een flexible en eenvoudige opzet die me in staat stelt met minimaal onderhoud toch af en toe wat tekst en foto's toe te voegen. Qua uiterlijk wil ik geen toeters en bellen, gewoon een klare en strakke opzet die makkelijk leest. Voor een eigen website heb je een domeinnaam nodig. Ik kwam uit bij Strato waar je voor zo'n 6 Euro per maand excl BTW (Strato Powerweb) klaar bent. Je hebt dan naar keuze 1 domeinnaam, e-mail adressen en ruimte op de server om de bestanden van je website te parkeren. Als je een aanvraag doet, heb je na 1-2 dagen je domeinnaam tot je beschikking.

  Fireftp

  Nu heb je een domeinnaam en opslagruimte maar moet de website nog gemaakt worden. Hoe doe je dat? Om te beginnen installeer je de Firefox webbrowser. Ik veronderstel dat je in staat bent via google (intikken: 'Firefox Nederlands') de software te vinden en te installeren. Dan installeer je een plug-in (het grote voordeel van Firefox, helemaal op maat te maken door de keuze uit honderden uitbreidingen of plugin's) Fireftp. Om bestanden van je eigen pc naar de webserver van Strato te uploaden heb je een zogenaamd ftp-programma nodig. In fireftp maak je een nieuwe account aan met de naam www.jedomeinnaam.nl. Het password dat je hier gebruikt moet overeen komen met het password van je Strato account. Nu krijg je twee schermen te zien: links de bestanden van je eigen pc, rechts de bestanden op de webserver van Strato. Nu staan er nog geen bestanden op de webserver, je begint met een schone lei.

  Nanocms

  De volgende stap is de keuze voor het content management system (cms) om de site mee te maken en de inhoud te kunnen onderhouden. Na een tip van collega Kees Hommes ben ik helemaal overtuigd geraakt van de voordelen van nanocms. Een Indiase jongen van 18 jaar heeft dit stukje software ontwikkeld en gratis ter beschikking gesteld. Zoek op 'nanocms' en zet de bestanden na ze uitgepakt te hebben ergens op je harde schijf. Via fireftp zorg je ervoor dat ze op de webserver terecht komen (de webserver moet zogenaamde php bestanden kunnen verwerken, let daar op bij je keuze, bij Strato Powerweb is dat het geval). In principe heb je nu al een eigen werkende website: ga naar je browser en type in: www.jedomeinnaam.nl. Als het goed is krijg je nu de instructiepagina's te zien van nanocms. Als je in je browser intypt www.jedomeinnaam.nl/data krijg je als het goed is een inlogscherm te zien. De standaardinstelling om in te loggen kun je in een van de bestanden vinden, uiteraard vul je hier je eigen gegevens in. Je vindt nu een eenvoudig menu dat zichzelf wijst. Je kunt zelf nieuwe pagina's aanmaken, teksten veranderen, foto's uploaden en zo verder.

  Templates

  Na enig experimenteren heb je je eigen teksten maar wel de standaard layout van onze Indische vriend. Helemaal niet verkeerd vind ik zelf, maar misschien toch niet helemaal tevreden? Ook daar is aan gedacht. Zoek naar 'nanocms templates' en je vindt allerlei sites die gratis templates aanbieden. Het mooie van deze opzet is dat je in principe maar twee bestanden hoeft te verwisselen en alle bestaande teksten worden omgezet naar een site met een nieuw uiterlijk. Je kunt dus naar hartelust experimenteren. De opzet van de bestanden is logisch: in de hoofdmap staan de 2 bestanden die je kunt wisselen (weer via fireftp): index.php en style.css. Daarnaast heb je aparte mappen voor onder andere je foto's, je tekstbestanden etc (die laat je gewoon staan, ze worden vanzelf geupdate als je via het inlogscherm teksten toevoegt of wijzigt). Als je de smaak te pakken hebt kun je zelf ook nog kleine wijzigingen aanbrengen in de twee genoemde bestanden: andere kleuren, andere lettertypes, andere indeling etc.

  Notepad++ en Usb webserver

  Om nog wat meer gebruiksgemak te krijgen, zijn nog twee stukjes software handig: notepad++ en usb webserver. Notepad++ is een gratis editor waarin je alle bestanden van nanocms kunt aanpassen. Usb webserver is een programma dat simuleert dat je eigen pc een webserver wordt. Nu kun je van alles uitproberen en veranderen en het in je browser bekijken voordat je alles naar de echte server uploadt. Ik geef toe: je bent snel een uurtje of 10 verder voordat je alles aan de praat hebt. Maar nu ik alles een keer heb doorlopen kan ik op elke plek in de wereld mijn site zelf snel en eenvoudig aanpassen. Nu ik het eenmaal heb uitgezocht kan ik een nieuwe site volgens een standaaropzetje in een half uurtje in de lucht hebben. Het fijnslijpen doe je op je gemak in de weken die daarna komen en op de momenten die je zelf het beste uitkomen.

  Update 2012

  Nano CMS wordt niet meer actief ondersteund. Inmiddels zijn er ook andere en uitgebreidere mogelijkheden om simpel je eigen site te bouwen. Wordpress is daar een goed voorbeeld van. Wordpress is een veel zwaardere applicatie en heeft een wat steilere leercurve. Bovendien is Wordpress primair gericht op het maken van blogs en op interactie met bezoekers.

  Als je een simpele statische website wilt maken zonder toeters en bellen. En niet te veel tijd wilt investeren in het uitzoeken hoe databases etc werken, dan blijft Nano CMS nog steeds een aanrader. Het programma blijft gewoon vindbaar op internet (laatste versie 2010) en werkt nog steeds als een zonnetje. Onlangs heb ik het weer gebruikt voor het snel in de lucht krijgen van een (statische) website en was weer tevreden met het snel bereikte resultaat.

  alleen zoeken in Stratum Strategie