Achtergrond Rudy van Stratum

Econoom

Ik ben econoom van opleiding. Van 1979 tot 1985 heb ik (algemene) economie in Tilburg gestudeerd. Ik zeg wel 'van opleiding' maar ik moet zeggen dat het verder gaat: ook in denken en doen kijk ik bijna automatisch naar vraag en aanbod, naar de natuurlijke schaarsten, naar de achterliggende belangen en naar 'optimale' oplossingen. Omdat ik een goede student was ben ik in de wetenschap blijven hangen en in 1991 gepromoveerd op een theoretisch proefschrift over de relatie tussen financiele markten en macro-economische ontwikkelingen. In die tijd heb ik ook de postdoctorale TIAS-opleiding Bankwezen & Financiering gevolgd en mag sindsdien 'Master of financial economics' (MFE) achter mijn naam zetten. Uiteindelijk werd het me allemaal te theoretisch en toen ik mijn ouders niet meer kon uitleggen wat ik aan het doen was heb ik, na een tussenstop bij het Centraal Planbureau (toen onder de bezielende leiding van Gerrit Zalm), gekozen voor het bedrijfsleven.

Commercie

Mijn commerciele roots liggen bij Randstad Uitzendbureau. Een fantastisch bedrijf waar je het vak leert door gewoon het magazijn op te ruimen en door op het plaatselijke industrieterrein belletje te trekken. Randstad snapt wat dienstverlenen en klantgerichtheid betekent. Wat een uitdaging dus om wetenschap te combineren met commercie en dienstverlening! Toen ik directeur kon worden van semi-overheidsinstelling ETIN adviseurs in Tilburg heb ik die kans dan ook met beide handen aangegrepen. Over die periode heb ik in 2000 een boekje geschreven 'Alles mag als het maar kwaliteit heeft'.

Ondernemer 

Ik wilde nog een stap verder: zelf ondernemer worden. In 2001 kon ik als mede-eigenaar toetreden tot de directie van Flex Group Nederland. Vrienden uit mijn Randstad tijd waren een eigen detacheringsbureau gestart met een frisse formule om professionals aan zich te binden. In die tijd hadden we meer dan 500 professionals (zzp'ers avant la lettre) aan de slag bij grote namen als Abn Amro, Rabo, Philips, Shell, Nuon, Essent, KLM. Na het drama met de Twin Towers heb ik ook mogen meemaken wat het is als er van die 500 een paar honderd zonder werk komen te zitten en toch uitbetaald moeten worden. Uiteindelijk is het allemaal weer goedgekomen maar ik heb ontdekt dat ik in die commerciele hectiek grijze haren kreeg en de inhoud begon te missen.

Bedrijfsadviseur

Mijn ervaring als bedrijfsadviseur van kleine tot middelgrote ondernemingen heb ik vooral opgedaan bij een grote accountantsorganisatie (1000 medewerkers) waar ik van 2003 tot 2006 directeur van de adviespoot (70 adviseurs) ben geweest. Ik heb daar begrip gekregen voor de kleine ondernemers die naar mijn mening te veel overlieten aan hun accountant en vaak te veel moesten betalen zonder daarvoor extra grip op hun onderneming terug te krijgen. Te vaak ben ik bij ondernemers geweest die toen ik vroeg naar hun jaarrekening op zoek gingen en mij een ongeopende enveloppe in handen gaven (ok ok: ik overdrijf een beetje, maar niet ongeopend dan toch ongelezen). Internetboekhouden geeft naar mijn mening het stuur weer terug aan de ondernemer: hij krijgt met minder geld meer controle over zijn bedrijf. De jaarrekening is niet meer het nodeloos ingewikkelde feestje van de accountant maar komt met een druk op de knop beschikbaar. Niet ergens halverwege het jaar maar al in de eerste week van januari. Niet vreemd dat de meeste accountants niet stonden te juichen bij de niet te stuiten opkomst van internetboekhouden.

Hard en zacht

De rode draad vanaf die tijd is een brug slaan tussen complexe inhoud en commercieel denken. Een brug slaan tussen wetenschap en praktijk. Tussen abstracte visie en concrete uitvoering. Tussen mooie plannen schrijven en centjes verdienen. Tussen overheid en bedrijfsleven. Tussen beleidsmakers en directeuren. Tussen fraaie verhalen en keiharde onderhandelingen. Tussen hard en zacht. Want keihard onderhandelen betekent hard voor de zaak en zacht voor de persoon.

Nevenactiviteiten

Ik ben actief (geweest) als lid van de Raad van Commissarissen van de regionale Rabobank en als bestuurslid van een stichting kinderdagverblijf. Verder bouw ik met regelmaat audio-versterkers, een activiteit die volstrekt achterhaald is maar een overblijfsel uit mijn jeugdjaren en dus nostalgie. Op internet is nog een aantal artikelen over audio en versterkers van mijn hand te vinden. Tenslotte ben ik lid van de Orde van Organisatiekundigen en Adviseurs (OOA) en gecertificeerd management consultant (CMC). In 2011-2012 heb ik de masters opleiding NLP afgerond bij het IEP te Nijmegen. Ik schrijf regelmatig boekbesprekingen voor www.managementboek.nl en bijna wekelijks een economisch blog op www.slimmefinanciering.nl.

alleen zoeken in Stratum Strategie